27 Mart 2010 Cumartesi

27 MART BUGÜN YAPACAK İŞ ÇOK ARILIKTA BÖLME YAPACAĞIZ

Perşembe gesesinden itibaren Halil abinin ve Arif abinin kat atmamam yönünde dedikleri hiç aklımdan çıkmadı ve gecenin bir yarısı yani saat 02.00 gibi arılığa gittim yaklaşık bir saat sonra arılıkta dereceyi kontrol ettiğimde 6 dereceyi gösteriyordu hel böyle olunca kat atma işi biraz riskli oluyor .Bizde abilerin sözünü dinleyip Sabah erkenden yola koyulduk.
Ve her zaman aynı yerde yakıt molası pompacılar benim siteyi izliyorlarmış illa abi bizim resimleride koy deyince bizde hatırlarını kırmadık.

Zaten dün 20 tane ruşet kovanı osmaneliye arılığa getirmiştim,bir kere kafaya koydum kat atılması gereken kovanları böleceğim.
Tabiki her zamanki gibi yalnız arılığa geldim saat 08 civarıydı ilk iş yine dereceyi kontrol oldu hava sıcaklığı 9-10 derece civarı yapılacak bir şey yok beklemekten başka.

Beklemek benimde işime geldi zaten heyecandan uykusuzdum biraz arabada horladım 1 saat kadar.
Uyandığımda ise arılar çevrede uçuşuyordu hatta bazıları arabanın yanındaki otların üzerindeydi güneş tam anlamıyla yüzünü göstermeye başlamıştı.
NOT;Katlı olan kovanlar boş malzeme için.
Hemen körüğü ateşledik ve zaman kaybetmeden işe koyulduk başledım arıları bölmeye tabiki ilk olarak 19 nolu kovanı böldüm ee en güçlülerden bir tanesi ve en hızlılardan olduğu için tabiki başkaca kovanlarda var ama 19 nolu kovana 19 aralıkta Murat AKIN hocam ve Eskişehir ekibinin eli değmişti nede olsa.Arı 9 çıta sanmayın sakın o gördüğünüz şerbetliğin altında da petek örülü ve kapalı erkek yavrular var,yarın gereğini yapıp fotolarız inşallah.
İşe kendimi bir kaptırdımki tek başıma işleri saat 14.00 civarı bitirdim dikkatimi çeken şeylerden bir taneside geçen hafta pazar günü vermiş olduğum keklerden eser kalmamış ve azar azar nektar gelmeye başlamış ama yinede takvilemek lazım arıyı hem böldüm hemde kek verdim yarında koloni başı 1er kilo şerbet ee napalım haftaya kadar idare edecekler.Böldüğümüz kovanları benim araba almayacağı için götürmek üzere Mehmet abiyi çağırdım.İki arabaya toplam 17 kovan sığdırdık.
Kolonilerin hemen hemen hepsinden üçer çıta arı böldüm bazılarından da Halil abinin dediği gibi devşirme yaptık ve kolonileri öğle saatlerinde böldüğüm için tarlacıların çoğu dışarıda kaldı 4 kovan hariç tüm kovanlar 5-6 çıta kapalı 7 çıta arı oldu o bölmediğim 4 kolonidende gözümüzden kaçanları yarın denkleyeceğiz.

Genelde bölme yaptığım arıları 4-5 km uzağa götürürüm ama bu sefer 60 km uzağa götürdüm çünkü ana arı üretimini Pazar yerinde yaptığım için arılarıda pazar yerine getirdim.Bu gün çok yoruldum ee gülü seven dikenine katlanırmış.
Kovanların girişlerini tedbir gereği Polis nezaretinde akşam açtım.

4 yorum:

  1. Hüseyin bey hayırlı olsun,kolay gelsin,başarı dileklerimi iletiyor saygılar sunuyorum.

    YanıtlaSil
  2. İlhami abi ALLAH razı olsun darısı sizler gibi güzel dostların başına

    YanıtlaSil
  3. hüseyin abi hayırını görürsün inşallah bende böleceğim ama anası olanları taşıyacağım arılığa

    YanıtlaSil
  4. Hüseyin Bey,
    İyi çalışmalar dilerim.Tırnak içine aldığım,
    "Kovanların girişlerini tedbir gereği Polis nezaretinde akşam açtım."sözünü bilmediğim için soruyorum.
    Neden polis nezaretinde kovan açtınız?
    Bilmemek değil,öğrenmemek ayıp.

    Saygılar

    Şeref Ulaş/Salihli

    YanıtlaSil