9 Mart 2011 Çarşamba

5 MART 2011 SEZONUN İLK ERKEK ARISI,YAKLAŞAN KAR YAĞIŞI ve SOĞUK HAVA İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI.

Sabah yola çıkarken Pazaryerinde hava -1 derece idi,bu gün pazaryerindeki ana arı çiftleştirme kutusunu arılıktaki yeni yerine nakledeceğim ve arılığa geldiğimizde hava 7-8 derece oldu arılığımın bulunduğu bölge tam bir klimasal bölge yurdumuzun bazı köşeleri bu şekilde iklimsel değişiklik gösteriyor,dolayısıyla yakın çevremde ki, Antalya ve Aydın istikametine kışlatma için giden arıcıları hala anlayabilmiş değilim,nede olsa  şöyle gürbüz ve işi bilen bir ekip şefimiz yok.



İlk olarak arılığı kontrol etmek(kızımın işi ben körükçü değilim desede fotoğrafçı nasılsa) her zamanki rutin işlerden ancak geçen yıla göre bu yıl bahar gecikti haliyle bizim oğlanları ilkkez bu hafta gördük gerçi ilk gördüğümüz erkek resimdeki erkek malesef rahmete kavuşmuş.
(ilk gördüğümde korkmadım desem yalan olur.)



Ve bu hava da su alan arıcıklar.






Kızım kovanları kontrol ederken bende ana arı çiftleştirme kutusunuda yeni yerine yerleştirdim,



Bu sarı girişli olan kekler yarıya inmiş,





Pazaryerinden gelen yani mavi girişli olana zaten kek ve şerbet takviyesi yapılmıştı.



İşte buda benim sağ kolum her nekadar gelecek için endişeleride olsa arıcılık sektöründe bir şekilde yer almayı planlıyor.



Sıcaklığın yükselmesini beklemiştik saat 10,30 sıralarında havada tamamen ısınınca yukarıda fotosunu yayınladığımız erkek arıdan yana oluşan şüphelerimizi gidermek için arılarımızı tam manasıyla kontrole başladık ,




Resimlerdede görüldüğü gibi hepsi MAŞŞALLAH tas tamam ana arılarda fire yok,bunun tek sebebi bölgenin klimasal bir iklime sahip olması ve kontrollerimizde bal kemerlerinde meydana gelen boşalmalar ve bu boşalan geniş gözlere ana arıların dölsüz erkek arı yumurtası bırakmaları. Hemen hemen tüm kolonilerde durum aynı.


Bana göre kara olan bu kovanlarımda hava sıcaklığından dolayı yavru uçuruyorlardı.



Beş çıtalı ruşetlere acil ballı çıta takviyesi yaptık açlık sınırına dayanmak üzereler.



Hava sıcaklığı 17-18 derece olduğunda ise bizim zaten işlerimiz bitmişti,önümüzdeki hafta için yapılan kar ve ağır kış uyarısı dolayısıyla bugün arılarımızda gerekli sıkıştırma düzenlemeleri ve besin takviyeleri yapıldı, artık arılarımızı seyretmeye koyulduk



arılarımızda çiğdemlerden ve ballı babalardan bahardaki gibi polen getiriyorlardı,

bu manzaraya bayılıyorum.Ve malesef gelen bir telefon üzerine dönüşe geçiyoruz.
 
Dönüşe geçtiğimiz sırada arılıktaki ısı 22 derece.
Posted by Picasa

2 yorum:

  1. abi maşaallah durumlar iyi gözüküyor ve dediğiniz gibi anadolu içinde o kadar çok iklim dışı klima bölge var ki buralardan birini siz tespit etmişsiniz inşaallah pek çok arıcı da arılık seçimindeki önemi kavrar

    YanıtlaSil
  2. Abdullah abi durumlar bu hafta iyi idi ancak şuan nasıldır bilmiyorum,arılığın bulunduğu bölge tam bir klimasal bölge(Antalyadan fark yok) ben arıları genel itibarıyla ocak sonu veya şubatın ilk haftası bu bölgeye getiriyorum,kışlatmada ise rakım çok yüksek karasal iklim olan bir bölge faydasını görüyorum,tüm arıcılara tavsiyem bu yönde.

    YanıtlaSil