29 Ocak 2011 Cumartesi

GECE KAR BAŞLADI SABAHTA MUTLAKA ARILARA GİTMEM GEREK



Kar yeniden yağmaya başladı bazen kendi kendime çok şanslı olduğumu düşünüyorum,Bulunduğum vilayet kısa mesafede gezginciliğe ne kadar da müsait hemde emekli olmadan eğrisiyle doğrusuyla stajıda tamamlamış oluyoruz.Her nekadar bize kalfalık belgesi verecek bir ekibimiz olmasada yavaş yavaş hazırlanıyoruz işte. 



Evet evet niyetimiz açık dünkü ana arı çiftleşme kutusu aklımızda kaldı mutlaka değiştirmem gerekiyor,



Saat 11,30 sıraları dereceyi kontrolümde hava sıcaklığı 10-11 derece olduğunu görünce mutlaka yola çıkmalıydım eğer pazaryerinde hava 10-11 derece ise arıların bulunduğu yerde mutlaka birkaç derece daha sıcaktır diye düşünürken köyden bir arkadaşa telefonla hava durumunu sordum,hava çisentili ve ılık deyince biz hemen hızlandık.



Hızlı tren yol ve tünel inşaatı Yüksek hızla devam etmekte.



En çok sevdiğim tabela.



Karşıda görülen tepede beni arılık var,rakım 100 civarı.Meteoroloji Kar haberi vermesine rağmen burada hava yağmur çisentili.Kardan eser yok.
Posted by Picasa

29 OCAK 2011 BU TARİHTE VE ÇİSENTİLİ HAVADA KOVAN AKTARMA




Arılığa gelince içim sevinçle doldu burada hava çok güzel çisentili olmasına rağmen dışarıda gezinenler var,demekki aktarmayı yapabileceğim.



Aktarılacak olan ana arı çiftleştirme kutumuz aktarmayı mecburen yapacağım değilse arıcıklar içeride boğulacak,



Dün geldiğimde görülen çiftleştirme kutusu tamamen ters dönmüş ve devrilmiş vaziyette idi ters gelince yağan yağmur suları içine dolmuştu sanırım dün devrilmişti çünkü bir gün öncesi sandığın üstünde idi.Ben hemen sandığı değiştirdim aslında daha önce getirmem gereken sandığı dün tamamen raslantı icabı getirmiştim,Osmaneliye Muammer hocaya kek kardırmak için gelmiştim halbukiarılığa esas 29.01.2011 günü bakacaktım.Ama kurt var işte rahat durmak bizim neyimize.



Bardak içi su dolu tabi alt kısımda zaten fleksi üzerindeki damlacıklardanda anlaşılabilir.



Dedikya dün fotoğraf makinasının ayarını kaçırdık.



ve başladık aktarma işine,



Hala içeride su var,karar verdik bir kere dönüş yok




 mutlaka aktaracağım.Maalesef bu hava şartlarında



zahiyat vermeden aktarma pek mümkün değil bizde mümkün olduğu derecede zahiyat verdirmemeye çalışıyoruz.Görüldüğü üzere bu çiftleştirme kutularında arılar mümkün olduğunca hareketli,



2010 yılı kendi üretimlerimizden Bilecik sarısı kendine göre çift taraflı kapalı yavru bile yapmış tabiki yeni yumurtalarda mevcuttu.ELİMİ ÇABUK TUTMALIYIM.




Arıcıklarım aktardığımız  kutuda biraz dahamı neşelendiler ne.



Bu sefer Halil BİLEN abimi dinleyip ara açıklığın üstüne içerideki nemide kolayca emecek halıser parça kestim.



ve finalde nihayet yok denecek kadar az bir zahiyatla aktarmayı tamamladık.








Artık dönüşe geçtik derken arka sırada önünde ölü arısı bulunmayan ve hareket keşfi yapamadığımız bir arıyı kontrol ettim,




Maşallah cin gibiler.Sanırım yavru alanıyla ilgili salkımı bozmamışlar.




Ve dönüş yolu.



Osmaneli hava şartlarına bak,



Sakarya nehri ile göynük çayının birleştiği yer.

Posted by Picasa
Birde pazaryerindeki hava şartlarına bak.

28 OCAK 2011 FOTOĞRAF MAKİNASININ AYARINI KAÇIRINCA



Fotoğraf makinasının ayarını çocuklar bozmuş bende farkına fotoları bilgisayara yüklediğimde vardım.Sanırım güzel nostaljik görüntüle olacak yukarıda arılığa girişte yerlerin kırağıdan dolayı buzlu olduğu azda olsa belli oluyor.


Arılığın geçen haftaki hali.





Hakikaten görüntüler renksiz olunca arşive başka bir renk katmış,Şimdi eski kitaplardaki kovan resimleri aklıma geldi.
Posted by Picasa

26 Ocak 2011 Çarşamba

ARILARIMIZI YENİ YERLERİNE NAKLETTİK






22.01.2011 Cumartesi günü ani verdiğimiz bir kararla arılarımızı yeni yerlerine taşıdık,tabiki yine aksilikler peşimizibırakmadı sabah 07.00 arılarımızı yüklemeye başladık,saat 14,00 sıralarında ancak indirebildik.Nakliye aracımız yolda arıza yapınca başka bir nakliye aracı bulmak zorunda kaldım yani iki defa aktarma yaptık tüm bunlar yetmiyormuş gibi yeni bulduğumuz nakliye aracı toplamda 10 kovanı almayınca  aynı gün 8 kovanı kendi aracımla naklettim,pazar günü ise geride bıraktığımız iki kovanı aracımla yine naklettim.


Kolonilerimizin yeni yerleri bu yıl ara mesafeleri biraz daha yakın tuttuk,aksi halde yer almayacak.
Ani kararla arılarımızı taşıdığımız için bir çok eksiklerimiz var ve bu hafta buralarda da kar olacak inşallah önümüz hafta eksiklikleri gidereceğiz.



Önümüzdeki hafta bunların altınada sepha getireceğiz.



Bunlarda karalar onlarda yeni yerlerinde.
Posted by Picasa

17 Ocak 2011 Pazartesi

15 OCAK 2011 HAVA ÇOK GÜZEL KARIŞTIRMA ZAMANI









Hava süper olunca sabah av yürüyüşünden(malesef elimiz boş döndük dolaptaki tavşanları bir türlü yemeyince)sonra öğleyin tüm yorgunluğuma rağmen soluğu arılıkta aldım hava çok iyiydi termometre 15 dereceyi gösteriyordu zaten kurtlandığımızdan başladık hemen karıştırmaya.



İlk önce benim karakovanlardan başladım kurcalamaya tümünde durum beklediğimden dahada iyi.Arılar kendilerini tam siper kışlamaya almışlar.


Bu koloni 5 çıtalı bir koloni faliyet çok iyi ayın 12 sindede bu koloniyi kontrol etmiştim ve avucumdan biraz büyük kapalı yavru vardı zaten polen çekmecelerini kontrolümde de mum kırıntılarını görmüştüm buda içeride hazırlık başladığına işaretti.



10 nolu kovanın önden görünüşü.




10 numaralı kovanım Bilecik yerlisi bu (Arif UYSAL dan gelen kolonilerden)
koloni ağustos sonunda yağmaya maruz kalmıştı ama kendisini iyi topladı tabiki desteklemede yapmıştık sıkıştırdığımızda 6 çıtada idi şimdi 5 çıtada salkımda.Fazla rahatsız etmeme adına 6.çıtayı almadım inşallah yeni yerimize taşınınca fazla çıtaları alıp yeniden sıkıştıracağım.


Geçen haftada bahsettiğim gibi bu haftada hemen hemen tüm kovanların önlerinde ölmüş arılar var,demekki faliyet tüm hızıyla devam ediyor.



Bazılarının önüde boştu ancak durum aşağıdaki gibiyidi,



7 nolu kolonim bu şekilde olan başkaca kolonilermde var bu koloniyide 9 çıtaya sıkıştırmıştık bu kolonide Bilecik yerlisi(Arif UYSAL dan gelen kolonilerden)bu kolonilerin atasını bu sezon malesef kaybettik artık yeni analarımızı bu kolonilerden üreteceğiz.Yerli kolonilerle çalışmanın faydalarını forumda da saymakla bitirememiştik,benim naçizane tavsiyem bölgeniz şartlarına adapte olmuş yerli arılarla çalışmanız.








Buda kışlatmaya aldığımız ana arı çiftleştirme kutumuz faydalarını yine forumda saymakla bitirememiştik.Kutudaki arılar geçen hafta verdiğimiz şerbeti bitirmişler
ve keke ilgi oldukça iyi.


Sonuç olarak tüm yorgunluğuma rağmen kolonileri kontrolden büyük bir haz aldım ve tümünde durum bana göre iyiydi,ayrıca bu tarihe kadar ağustos ve eylül aylarında yağmalattırdığımız koloniler dışında kaybımız yok İNŞALLAH bundan sonrada olmaz.
Posted by Picasa